Cari Blog Ini

11 Mei 2016

Un-Sangka-rable

Assalamu'alaikum,

Unsangkarable. Yes.. itulah yang KA tengah alami sekarang. Awal tahun hari tu pom pam pom pam KA ni duk up entri-entri baru dalam blog ni. Tengah-tengah duk aktif tu lah jugak banyak benda terjadi. KA kembali busy dengan kerja.

Alhamdulillah, KA dapat buat balik kerja yang KA suka dan tinggalkan kerja yang KA kurang suka sebelum ni. Asalnya KA cuba jugak buat dua-dua kerja sekali gus, tapi apakan daya.. Kudrat KA tak cukup dengan workload yang KA dapat sekarang. So, KA kena melepaskan kerja lama KA. So, siapa yang akan buat kerja tu? Ni lah yang KA nak bagitau. Korang ada ke orang yang nak kerja?


Boss mintak KA carikan orang yang nak kerja. Antara job scope yang orang tu kena buat selain kerja basic untuk seorang coordinator adalah:
  • Buat travelling dan accomodation arrangement. (i.e; Flight and Hotel Booking)
  • Liaise with client PIC untuk buat Fast Crew Boat dan Chopper Booking
  • Prepare Payment Advice untuk travel dan accomodation punya vendors. Yang ni termasuk segala mak nenek supporting documents
  • Prepare offshore allowance sheet (Monthly)
  • Prepare Man-hour sheet untuk disubmit ke HSO (Monthly)
  • Ensure all staffs and crews details in good order. Of course la sekarang ni dah tersusun baik, kena maintain je.
  • Liaise with HR for expenses claims and other related matters. Makna kata, kena jadi orang tengah antara crew offshore dan group HR.
  • Liaise with sub-contractors for any related matters. 
  • A bit office administration tasks
  • Lain-lain Boss akan bagitau.
So, apa requirement? Simple, kitorang nak diploma, fresh grad pon okay. Paling penting kena pandai communicate and writing in English. Kemahiran komunikasi jugak penting sebab kita coordinator, pape hal orang akan refer kita. Kalau yang pernah intern kat kampeni shipping atau oil and gas mungkin diberi keutamaan. Mungkin but not necessary. 

Persekitaran industri minyak dan gas mungkin boleh bagi korang cabaran yang berbeza. Company Melayu, sedang berkembang pesat dan makin dikenali. Pasal gaji tu nanti cakap.

Kalau nak tengok details pasal kampeni ni boleh tengok kat sini.

Kepada yang berminat boleh email cover letter, resume dan scan copies sijil yang berkaitan ke:


Semoga berjaya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.