Cari Blog Ini

21 Februari 2016

Tutorial Menjadikan Widget Artikel Terbaharu di Halaman Dalam Sahaja

First, kenapa kita mesti letak widget 'Artikel Terbaharu' di bahagian dalam posting sahaja? Mulanya, kA perhatikan jika kita letak widget 'Artikel Terbaharu' atau dalam bahasa Englishnya 'Recent Posts' di halaman utama, tajuk pada widget itu dan list posting di halaman utama pastinya akan bertindih. So, macam takde function la kan. Baik letak kat dalam sahaja.

kA gugel merata cari benda alah ni, last-last jumpe lah tutorialnya. Jom kita kongsi:

Tutorial Menjadikan Widget Artikel Terbaharu di Halaman Dalam Sahaja

Mula-mula, kita create widget dulu bos.

1. Dekat Layout tab, pilih Add a Gadget > Pilih "Feed"
2. Masukkan alamat blog korang
3. Klik "Continue"
4. Tukar nama blog dengan "Posting Terbaharu" atau "Latest Posts" atau apa saja yang korang berkenan.
5. Save!

Sekarang trick supaya widget ni keluar di halaman dalam bila kita tekan link posting sahaja:

1. Template > Edit HTML
2. Cari kod 'Feed1' yang kita create macam kat bawah ini

  <b:widget id='Feed1' locked='false' title='Posting Terbaru' type='Feed'>
    <b:includable id='main'>
    <h2><data:title/></h2>
    <div class='widget-content' expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_feedItemListDisplay&quot;'>
      <span style='filter: alpha(25); opacity: 0.25;'>
        <a expr:href='data:feedUrl'><data:loadingMsg/></a>
      </span>
    </div>
  </b:includable>
  </b:widget>

3. Ganti dengan kode berikut ini

  <b:widget id='Feed1' locked='false' title='Posting Terbaru' type='Feed'>
    <b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
    <h2><data:title/></h2>
    <div class='widget-content' expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_feedItemListDisplay&quot;'>
      <span style='filter: alpha(25); opacity: 0.25;'>
        <a expr:href='data:feedUrl'><data:loadingMsg/></a>
      </span>
    </div>
      </b:if>
  </b:includable>
  </b:widget>

Notakaki:

Sebenarnya, kita cuma tambah tag conditional dia je yang kaler merah tu, bukan tukar semua pon!


4. Save Template! dah siap.

Kalau nak tahu beza, cuba tekan HOME dan tekan je mana-mana tajuk posting dalam blog ni. Perhatikan sebelah kanan macam gambar di bawah ni.



5 ulasan:

  1. tq for follow me
    drop here in morning to follow u back
    keep in touch

    BalasPadam
  2. perkongsian yang bagus ni.. tq..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2. Saya jumpa tips blogging yang berguna, saya simpan kat blog ni..senang nak refer.

      Padam

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.